Wat is kombucha?

Kombucha is een gefermenteerde thee. Dankzij haar probiotische eigenschappen is het een heel gezond drankje. Het heeft een ontgiftende werking. Ik gebruik het recept van de kombucha brouwer. Door gebruik te maken van verschillende suikers ontstaat er een extra mooie blend. De druivensuikers versnellen het fermentatieproces. De honing voegt mineralen, aminozuuren en vitaminen toe.

Het is ook nog eens super lekker. Vooral in de zomer op een warme dag is het erg verkwikkend.

Benodigdheden Kombucha

2 liter water
8 gram zwarte of groene thee
100 gram witte suiker
50 gram druivensuiker
60 gram biologische honing
200 ml starter (restje kombucha)
1 scoby symbiotic culture of bacteria and yeast” 

Thermometer
Wekpot
Neteldoekje
2 flessen
Natuurazijn
Soda
Zeef
PH-meter

Koop je starterspakket bij dekombucha brouwer

EERSTE FERMENTATIE
Maak de wekpot goed schoon met natuurazijn en een schone spons. Kook het water en voeg de thee toe. Laat de thee 4 minuten trekken en doe het via een zeef in de schone wekpot. Laat het afkoelen naar 40 graden en voed de suikers toe. Roer het geheel goed door tot alle suikers opgelost zijn. Zodra het mengsel 30 graden is kunnen de starter en de scoby erbij. Dek het af met een neteldoekje en zet het op een warme donkere plek weg. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een washok. Laat het goedje 10 dagen staan. Zodra het een PH-waarde heeft tussen de 3 en de 4 is het klaar voor gebruik. 

Haal de scoby en 200 ml kombucha uit de pot voor de volgende batch. Giet het restant over in twee schone flessen. De flessen maak je schoon met soda en kokend water.

TWEEDE FERMENTATIE
Je kunt ervoor kiezen om een tweede fermentatie te doen. Dit zorgt voor een extra smaakje en er komt wat koolzuur bij. Voeg wat vers fruit of siroop naar keuze toe aan de flessen. Je kunt hier lekker mee experimenteren. Zet het mengsel 4 dagen op een donkere warme plek. BELANGRIJK! Draai iedere dag even de dop eraf zodat de druk er vanaf kan.

Geniet van je Kombucha 🙂
Heb je vragen? Stel ze gerust onder aan dit bericht!