SLOW FASHION

De mode-industrie is een van de meest milieu vervuilende onder de industrien. Dat komt doordat mensen massaal impulsief en veel te makkelijk iets nieuws kopen. Vervolgens word het twee keer gedragen en daarna is het weer ‘oud’ en moet er weer wat nieuws gekocht worden. Daarnaast krijgen de makers van deze kleding vaak geen eerlijke vergoeding. De koopjesjagers willen voor zo min mogelijk geld, zo veel mogelijk kledingstukken scoren. Dat betekent dat de productie steeds hoger wordt en daarmee de oneerlijke verdeling van inkomsten in stand gehouden wordt. 

Slow fashion staat voor kleding van hoge kwaliteit die lang mee gaat en met eerlijke ruilhandel. Dus wil jij een duurzame lifestyle, dan mag slow fashion niet achterwege blijven!

VAN FAST NAAR SLOW FASHION

Tot 2018 vond ik het nog heel normaal om maandelijks een nieuw kledingstuk te kopen. Omdat ik vaak het gevoel had dat ik niks leuks had om aan te doen. Dit is een snelle manier om je weer goed te voelen. Ik besefte mij dat dit een tijdelijke voldoening gaf. Maar dat de echte behoefte die ik had, niet in de winkels te vinden is. En zo begon ik de inhoud van mijn eigen kledingkast weer te waarderen.

 

THE STRUGGLE
Mijn broer daagde mij uit om als volgende aankoop een tweedehands of gerecycled kledingstuk te kopen. Ik heb hier zelf de uitdaging van het jaar van gemaakt. Dat betekent dat ik goed nadenk of ik iets wel echt nodig heb. En als ik iets koop, dan probeer ik het zo eerlijk mogelijk te doen. Ik heb hierdoor heb ik al tientallen kledingstukken in de rekken laten hangen!

Ondanks ik had verwacht dat ik dat heel moeilijk zou vinden, gaat het mij gemakkelijk af. Hierdoor heb ik juist ontdekt dat ik met de inhoud van mijn kledingkast ontzettend veel leuke creaties kan maken.

HIER SCOOR JIJ JE SUSTAINEBLES
VINTAGE
Episode, Oudegracht 206
Vintage Island, Zadelstraat 39
No Vintage Phobia, Willemstraat 57
Sussies Vintage, Voorstraat 50
Roxy ’79 Vintage, Nachtegaalstraat 

FAIR FASHION
Nukuhiva, Zadelstraat 36
Gurus, Twijnstraat 69
Kaufhaus, Achter Clarenburg 32
PUHA, Voorstraat 48 
People Avenue, Choorstraat 3